De magiske pengene

Jeg er vant til å vite nøyaktig hvor mye penger jeg tjener. Iherdig regner jeg ut lønn*timer+diverse tillegg før jeg leverer inn timelisten, slik at jeg vet hvor mange dager jeg kan leve i luksus denne gang. Slik er det også denne sommeren, men med ett unntak. Når jeg får utbetalt min siste lønn får jeg samtidig utbetalt min del av sommerens tips. Akk, så jeg gleder meg; jeg har allerede planlagt å kjøpe meg en Play Station. Det vil da føles som at alle som har bodd på Edvardas i sommer samler seg utenfor Elkjøp, går inn i en stor klynge og spleiser på min nye PS3.

Tipsing er ganske interessant. Som med godkjenning av vin er det et ritual som mange blir nervøse av. Noen tar ikke mine diskrete hint om at nå kommer muligheten for å gi noe ekstra. Dette scenarioet skjer forstyrrende ofte: Etter å ha gått gjennom regningen med gjesten taster jeg inn beløpet på terminalen og gjesten skal så taste inn beløpet én gang til. “Så må du taste inn totalbeløpet før du taster koden din” sier jeg med mitt Linn-vil-ha-penger-smil. Gjesten ser på meg med et rart uttrykk, som om han vurderer om jeg er inkompetent. “Men det står jo her. Klarer du ikke å skrive inn beløpet selv?!” Så rister han gjerne på hodet og taster beløpet, så koden, gir nøkkelen og kjører avgårde. Jeg tipper at det går et lys opp for 9 av 10 før de har kommet til Oppeid.

De fleste skjønner heldigvis hva jeg mener, slik at jeg slipper den ytterst kleine “Ehm, det er noen som gjerne ønsker å gi noe ekstra, så de får muligheten på denne måten” for å forklare meg. (Jeg tror faktisk at ingen har tipset meg etter at jeg indirekte har kalt dem gniten/dum.) En gjest kan lett tipse 200 kr for å ha bodd én natt og spist én middag. En gang la en gjest på over 500 kr. Han var storfornøyd han. Favoritten min er når mannen legger på en fin sum på terminalen (Ja, det er nesten alltid mannen som betaler), og damen gir meg en 50 lapp på vei ut døren. Jeg skal ikke gjøre dem oppmerksom på deres manglende kommunikasjon, jeg bare smiler ekstra bredt. Jeg skal jo ha meg en Play Station.


8 thoughts on “De magiske pengene

 1. Haha! Jeg tipper de som spør ang. totalbeløpet er fullstendig klar over at hva du spør etter 😉

  Har du enn prosent du vanligvis håper på? Jeg pleier å gi 5-15 %, alt etter hvordan månen står på himmelen. Virker dog som om det ikke er så veldig vanlig å gi her i Sveits. Har fått noen spørrende blikk med “du glemte å ta med deg pengene du la igjen på bordet” 😀

  1. Haha du får se på servitøren og si “buy yourself an ice cream” med et blunk, slik en gjest gjorde med meg en gang. (Eneste gang jeg har villet gi pengene tilbake og si neitakk)
   Å be om 10 % er litt i drøyeste laget, ettersom det for mange vil si opp til 600 kr. Men bare det å legge igjen noe, alt fra litt under hundrelappen til nesten 300 kr synes jeg er hyggelig og passelig. Veldig mange gir ingenting, og det er forståelig siden vi er i Norge. Det eneste jeg ikke liker så godt er de som plusser på 19 kr. Da gjør de det kun for å runde litt opp, uten at det skal koste dem noe.

   1. For all del, det gjør jeg også. Det er 3436 kr -> 3450 kr jeg synes er litt.. Unødvendig. Det er som at de sier “man skal visst tipse, men jeg vil egentlig ikke” Da lar man heller være, så skjønner alle at man lar være å tipse av prinsipp 😉

 2. Er det ikke mange som “tipser” pinkoden sin? Eller har du blitt veldig flink til å forklare kunden hva den skal gjøre?

  Pleier ikke å tipse på hotell, men legger ofte igjen ekstramynt, ubrukte billetter etc. på hotellrommet. Får du mye goodies på den måten, Linn?

  Vi har tipsskåler ved kassene på jobb, og jeg kommer som regel hjem med en femmer hver dag. Men det blir faktisk litt gratispenger av det til slutt 😀 Håper du får nok til en Playstation, da!

  1. Mens jeg forklarer at de først må taste beløpet sier de gjerne “ja, ja, ja” og er tydelig oppgitt over at jeg må forklare hvordan maskinen fungerer. Men siden de avfeier meg skjønner de ikke hvordan maskinen fungerer. Så det er en del som har blitt reddet av sperren. Men plutselig kommer det en med en kode som begynner på 2…

   Jeg har aldri tipset på hotell heller, men gjør det nok fra nå av. De som legger igjen aviser får min kjærleik. Finnes ikke bedre skatter enn det (men nå har jeg aldri funnet en ubrukt billett (flybillett? Konsertbillett til Michael Bublé? Parkeringsbillett?)

   Slike tipsskåler har alltid kun noen kronestykker oppi. Er det fordi dere tømmer den etter hvert eller er det vanlig alle steder at alle får med seg en femmer hjem?
   (Jeg tror jeg har nok til PS allerede =D )

  1. I Bergen bodde jeg med en gjeng som sammen hadde tilnærmet alle konsoller som er laget. Trist dag da jeg flyttet….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s