Bergen – mitt lille land

Lokalpatriotismen står sterkt i Bergen. Jeg er oppdratt til å peke nese til trøndere, kalle rosa for liksom-rødt, og synge nystemten på 17. mai fremfor “Ja vi elsker”. Men jeg merker at noe har forandret seg etter at jeg flyttet ut av byen min.
I Oslo støtter jeg ukentlig på en og annen bergenser, og da får vi begge en tåre i øyekroken av savn og glede. Noen ser ut som at de også forventer en klem. Det er godt å føle at man ikke er alene i en stor og kald by som Oslo.

Men så dro jeg hjem til jul og oppdaget noe skrekkelig som jeg hadde glemt. Det finnes nemlig en hel by full av slike som meg. Tohundreogfemtitusen mennesker som brautende avbryter alle de snakker med, slenger armene rundt seg og ler så høyt at man ikke hører alle menneskene som avbryter hverandre. Flere av oss utvandrere har litt skamfullt innrømmet overfor hverandre at det egentlig er litt for mange bergensere i Bergen. “Det er jo en stor by. Det hadde jo vært plass til litt flere ikke-bergensere da…”

Men Bergen er deilig. Bergen har fjell, og et lite vann og et stort vann, vår egen kaffe og ingen kafékjeder. Vi har brostein, vakre smug og et skikkelig slott, og her om dagen så jeg til og med litt blå himmel. Bergen er deilig.

Og egentlig er ikke vi bergensere så ille heller. Hva så om vi har temperament? Er det noe gale med å kamuflere komplimenter som frekkheter? Eller synge høyt på bussen om tilfeldige madammer? Og ingen er så kul som oss når det regner. Selv om regnet kommer nedenfra, spaserer vi med paraplyen i hånden. “Hø, det drypper jo bare” sier vi og tusler videre.

Som bergenser vet jeg at jeg er verdens midtpunkt. Alle andre bergensere vet dessverre at de også er verdens midtpunkt, noe som tidvis gjør det litt trangt mellom de syv fjell. Da er det egentlig greit å bo i en by med færre bergensere, slik at jeg kan få all den oppmerksomheten jeg selv trenger. Så er det heller synd på østlendingene som ikke helt forstår seg på meg. Kom til Bergen og lær, sier jeg bare.


7 thoughts on “Bergen – mitt lille land

 1. Må si jeg er imponert over din kompetanse innen bergensere. Snakker kanskje lang erfaring, men uansett, du veit å ordlegge deg!

  Så du holder til på “rette” sia av landet du altså! Misunner deg litt der, kunne tenkt meg å bo “hjemme” sjæl!

  Uten å se på brukernavnet mitt, klarer du å skjønne hvem dette er? ;D

  1. Haha takk =P Jeg har flyttet over fjellene ja. Oslo er ikke så nydelig akkurat, men det er digg at det skjer noe hele tiden. Og fint vær da så klart ^^
   Hvorfor flytter du ikke bort da? Studerer du i Bergen?

   Utfordringen ble litt ødelagt av at overskriften lyste mailadressen din. Men jeg kan jo late som at ja selvfølgelig hadde jeg skjønt det 😉 Alt bra?

   1. Hehe, jeg har studert i Bergen fram til nå, 1. Februar reiser jeg til Australia 😀
    Skal studere der et år 🙂
    Du kan følge med fra http://www.matsbergersen.com/australia
    ;D

    Men jeg kommer nok over fjellet når jeg er ferdig med studiene 🙂
    Alt er bra her ja, som du sikkert har skjønt, og jeg regner med du også har det bra? 🙂

   2. Åh så kult! Og kul side, jeg skal følge med =) Flere som drar til Australia denne våren, jeg har så utrolig lyst til å benytte anledningen og dra på besøk. Kjipt at det koster så hinsides mye for flybilletter.
    Jeg har det for det meste bra ja. Livet er herlig og alt det der ^^ Tihi
    Skal du forresten til Oslo og skaffe visum om du må det?

   3. Jeg syns du kan ta deg en tur jeg da, er ikke SÅ dyrt! 😛
    Men nei, jeg trenger ikke å dra til Oslo for å gjøre det, søkte via nettet.

    Men til Oslo skal jeg, eller rettere sagt Nannestad. Reiser til min far, som bor rett ved Gardermoen den 1. februar, så går flyet videre til Australia den 6. februar 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s