Verdens (totusenfirehundreognittiåttende) beste quizzer

Nylig deltok jeg i verdensmesterskapet i quiz i København. Det er ingen grunn til å bli imponert, for det eneste kravet for å delta var 30 kr i inngangspenger.

Jeg hater quiz. Jeg hater quiz fordi jeg er elendig i det. Jeg hadde et fast quizlag for mange år siden, men mitt eneste bidrag til quizlaget var å kjøpe natchos i pausen. I starten lo jeg av rollen min, men i løpet av det halve året vi holdt det gående ble latteren stivere og stivere. For det er liten glede i å sitte rundt et bord, løfte på skuldrene til hvert spørsmål og late som at man tenker veldig hardt for å komme på hovedstaden i Togo. Selv ikke med natchos.

“Jeg ble lokket dit med lovnader om pub og øl”

I min familie spilte vi aldri Trivial Pursuit. Jeg er oppdratt i strategibrettspillsjangeren, og er rå på Settlers, Kingsburg og Ticket To Ride. Men kunnskapsspill spilte vi ikke, så når folk never “rosa kakebit” tar det meg flere sekunder å innse at de ikke snakker om marsipan.

Når jeg først dykker ned i temaer er de som regel av den mindre nyttige sorten. Som 17-åring kunne jeg deltatt i Kvitt Eller Dobbelt i kategoriene “Tolkien”, “Gilmore Girls”, “desimaler av pi” eller “surringer til store byggverk”. Det er sjelden disse kategoriene dukker opp i Besserwisser.

“Nei, alle har faktisk ikke hørt om det Liguriske Hav, noen brukte heller barndommen sin på å lære seg alvisk.”

Og der var jeg: I København, på verdensmesterskap i quiz. Jeg ble lokket dit med lovnader om pub og øl (og kanskje nachos?), så jeg tenkte at om ingenting annet kunne det bli en gøy opplevelse.

Det viste seg at quizen ikke ble holdt på en pub allikevel. Vi ble plassert én og én i et klasserom, og fikk 2×60 minutter til å svare på 240 spørsmål.

Spørsmål som dette: “In the 9th century, which count and duke of Lucca famously led a naval expedition to suppress Saracen corsairs (pirates) around Corsica and Sardinia, later establishing an enduring fortress/settlement on the island of Corsica?”

Jeg hang meg spesielt opp i ordet “famously”. Det er slike ord quizmastere og kunnskapsspillskapere legger inn som et ekstra hån mot alle som ikke kan svare på spørsmålet. Det er som de som åpner med “åh, denne var lett”, før de leser et spørsmål i Trivial Pursuit. Nei, alle har faktisk ikke hørt om det Liguriske Hav, noen brukte heller barndommen sin på å lære seg alvisk.

“Fem av de riktige svarene mine var vill gjetting, og to av svarene jeg hadde fått poeng på var gale.”

Jeg skal heller lage spillet “fortell noe du vet”, der spørsmålene er åpne og inviterende av typen “fortell noe du vet om Russland.” Så kan man ha hyggelige samtaler om ting man vet, og alle er glade og spiser nachos. Så lover jeg å være den som aktivt sier “åh, denne kan du!” før spørsmålet “fortell noe du vet om sommerferien du hadde i fjor”.

Jeg endte opp med 22 poeng av 240 mulige. Fem av de riktige svarene mine var vill gjetting, og to av svarene jeg hadde fått poeng på var gale. Heldigvis stavet de navnet mitt feil, så ingen kommer noensinne til å få vite at jeg fikk 0 poeng på “entertainment”.

Fra nå av skal jeg snakke veldig høyt om at jeg kom på 2498. plass i verdensmesterskapet i quiz – og med det er dårligst av alle i både Danmark og Norge –  slik at ingen igjen ber meg om å bli med i en omgang Trivial Pursuit. Så kan jeg heller gå på kjøkkenet og lage nachos.


One thought on “Verdens (totusenfirehundreognittiåttende) beste quizzer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s